Resolutie.

De minimale en maximale resolutie is afhankelijk van toepassing en zichtafstand tot het product. In het algemeen varieert de resolutie van 30 tot 300 ppi.

Wij adviseren het volgende: Wanneer je een afbeelding wilt laten drukken, moet deze van een bepaalde resolutie zijn. Hierbij komen de termen PPI en DPI om de hoek kijken. Helaas worden deze termen vaak door elkaar gehaald en zegt men vaak DPI waar ze eigenlijk PPI bedoelen.

PPI staat voor Pixels Per Inch en geeft het aantal beeldpunten per 2,54 cm weer. Wanneer je een lagere PPI-waarde hanteert, bestaat de kans dat de afbeelding onscherp zal zijn.

DPI staat voor Dots Per Inch en geeft het aantal inktdruppeltjes per 2,54 cm weer, dus de printresolutie van de printer. Hoe dichter de inktdruppeltjes tegen elkaar aan liggen, hoe beter de kwaliteit en hoe scherper het drukwerk is.


Kleuren.

Bijna al het drukwerk word geprint in Full Color ook wel CMYK genoemd. Onze workflow kan ook met RGB bestanden overweg alleen zijn deze bestanden minder kleurvast omdat onze printers ze omzetten naar CMYK. Dus wilt u niet voor verrassingen komen te staan? Lever uw bestanden dan aan in het CMYK.

Documentprofielen.

Documentprofielen definiëren de specifieke RGB- of CMYK-kleurruimte van een document. Door een profiel aan een document toe te wijzen of te labelen, verschaft de toepassing een definitie van werkelijke kleurwaarden in het document.

R=127, G=12, B=107 is gewoon een aantal nummers dat op verschillende apparaten verschillend wordt weergegeven. Maar als deze nummers worden gelabeld aan de Adobe RGB-kleurruimte, verwijzen ze naar een werkelijke kleur, in dit geval een specifieke kleur paars.

Wanneer kleurbeheer is ingeschakeld, wijzen Adobe-toepassingen automatisch een profiel aan nieuwe documenten toe op basis van de opties voor Werkruimte in het dialoogvenster Kleurinstellingen. Documenten zonder toegewezen profielen worden ook niet-gelabelde documenten genoemd en bevatten alleen RAW-kleurnummers.
Wanneer u niet-gelabelde documenten gebruikt, wordt in Adobetoepassingen het huidige werkruimteprofiel gebruikt om kleuren weer te geven en te bewerken.

  • Gebruik voor CMYK bestanden het ISO Coated v2 (ECI) of de nieuwere versie de Coated Fogra39.
  • Heeft u donkere beelden? Gebruik dan ISO Coated v2 300% (ECI).
  • Voor RGB bestanden kunt u het beste het sRGB profiel gebruiken

Snijmarge/Afloop.

Om druk- en printwerk goed te kunnen snijden, is er 5mm snijmarge nodig aan alle zijden. Deze 5mm moet worden toegevoegd aan het uiteindelijk formaat. Dus een poster van 1800mm x 1200mm wordt 1810mm x 1210mm. Let er op dat belangrijke onderdelen zoals een logo of tekst minimaal 10mm van de rand staan van het drukwerk.

  • Snijmarge van 5mm aanhouden.
  • Plaats belangrijke informatie zoals logo’s en teksten minimaal 5mm vanaf de rand.
  • Verplaats de snijtekens buiten de afloop zodat deze niet in de afloop staan.
  • Houd een marge aan van 10mm.
5mm_afloop_bij_printbestanden
5mm afloop bij beelden.

Afloop toevoegen in Photoshop.

Als je een bestand gaat opmaken in Photoshop kan je geen afloop aangeven wanneer je een nieuw bestand begint! Voeg dat 0,5cm rondom toe aan het formaat van uw bestand! Als voorbeeld nemen we een banner van 42cm bij 120cm dan moeten we in Photoshop een bestand aanmaken van 43cm bij 121cm! Om je het daarna gemakkelijk te maken, kan je hulplijnen toevoegen.


Snijtekeningen.

Heeft u een uitgebreide snij- of stanstekeningen? Dan moet u deze aanleveren in een aparte laag of een aparte tekening met het zelfde document formaat van het artwork als referentie. Geef de plot- stanslijnen ook duidelijke steunkleurnamen zodat wij ze gemakkelijk kunnen herkennen. De tekening dan aanleveren als; *.ai, *.eps, *dxf, *dwg, *.ard en *.pdf. Ook bij snij- en stanswerk prefereren wij een afloop van 5mm rondom de buitenste snijvorm.

  • Geef snijlijnen een duidelijke steunkleurnaam zoals: Cut, Thru-cut.
  • Geef rillijnen de steunkleurnaam: Crease, rillen
  • Zet de lijnen altijd op overdruk!
  • Download onze Stalen dan zit u altijd goed!

PDF of “open bestand”?

Fouten in uw aangeleverde bestanden resulteert altijd in hogere onkosten en langere levertijden! Daarom verzoeken wij u ook om uw bestanden aan te leveren als PDF formaat. Heeft u alleen “open bestanden” tot uw beschikking? Meld dit dan even van te voren en zorg dat u gebruikte afbeelden en font insluit of los aanlevert! Onze Studio kan u daarna verder helpen! Voordelen van het aanleveren als PDF:

  • Bestanden blijven licht, dus zijn sneller up- en down te loaden
  • Bestanden zijn gemakkelijker en sneller te verwerken.
  • De tijdwinst zal uiteindelijk in zowel uw als ons voordeel werken!

PDF of Certified PDF?

We zien ook vaak dat klanten PDF bestanden aanleveren als Certified PDF (voortaan: CPDF) maar hier gaat het vaak ook fout! De meeste CPDF profielen die men gebruikt zijn voor Off-set drukwerk en dus niet optimaal voor onze digitale workflow en digitale printers.